GEREGISTREERD PARTNERSCHAP
ONTBINDEN

BETTY OEGEMA, RUIM 10 JAAR ERVARING

Hoe kan ik mijn geregistreerd partnerschap ontbinden?

Ontbinding van geregistreerd partnerschap, hoe gaat dat nou precies in zijn werk? Net als bij een huwelijk? Nee, geregistreerd partnerschap ontbinden kan in sommige gevallen bijvoorbeeld zonder rechter. Daarentegen moet bij een huwelijk de scheiding juist altijd via een rechter geregeld worden. Geregistreerd partnerschap ontbinden kan ook via een mediator of notaris. Hiervoor is het wel van belang dat er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn en dat jullie het allebei eens zijn over de ontbinding.  

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Wanneer u geregistreerd partnerschap wilt ontbinden heeft u hier een mediator of notaris bij nodig. Voor het opstellen van de overeenkomst waarin staat dat jullie beide het geregistreerd partnerschap willen ontbinden. Daarnaast maakt u duidelijke afspraken over zaken als partneralimentatie en pensioen. Zoals eerder genoemd komen jullie hier enkel voor in aanmerking als er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

Geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechter

Vergelijkbaar met de scheidingsprocedure bij een huwelijk is de ontbinding van geregistreerd partnerschap via de rechter. Ik heb naast deze pagina hier een uitgebreide blog over ontbinden geregistreerd partnerschap geschreven die je van nog meer informatie kan voorzien! Hierbij hebben jullie dus ook een mediator nodig. De partnerschapsscheiding loopt via de rechter als jullie het niet eens worden over zaken omtrent de ontbinding van het geregistreerd partnerschap.

Minderjarige kinderen

Wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn begint een procedure altijd met een verzoekschrift dat in dit geval uw mediator voor u naar de rechtbank stuurt. Bij dit verzoek hoort een ouderschapsplan. De hierop volgende procedure voor het ontbinden van het geregistreerd partnerschap is gelijk aan die bij een reguliere echtscheiding.

Het verzoekschrift

Een verzoekschrift zoals hierboven genoemd dient u samen of alleen in. Dient u een eenzijdig verzoek in. Hierbij zorgt uw mediator dat uw partner een kopie zal ontvangen van het door u ingediende verzoekschrift. Doorgaans zal uw mediator dit binnen 2 weken doen na de indiening bij de rechtbank.

Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?

Het officieel vastleggen van jullie relatie bij de ambtenaar van de burgerlijke stand brengt een aantal rechten en plichten met zich mee. Hierin lijken een huwelijk en geregistreerd partnerschap best wel op elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld het recht om de achternaam van je partner te gebruiken. Eveneens heb je de plicht om voor elkaar te zorgen, ook wanneer de relatie is beëindigd. Bij een geregistreerd partnerschap heb je evenals bij een huwelijk de keuze om de relatie in gemeenschap van goederen of op voorwaarden aan te gaan.
Voor meer informatie over het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap verwijs ik u graag door naar bovenstaande link!

Voorlopige voorziening

Het kan voorkomen dat jullie het niet eens worden over bepaalde zaken. In zulke gevallen kan de ontbinding van geregistreerd partnerschap tot wel langer dan een jaar duren. In sommige gevallen komt het voor dat partners het niet eens zijn over het gezag van de kinderen. Hiermee is het uiteraard niet mogelijk om een jaar te wachten voordat hier duidelijkheid over is. In dit artikel van de rijksoverheid wordt duidelijk uit een gezet wanneer u mediation kan inzetten en wanneer er een rechtszaak kan worden aangespannen In dit soort situaties kun je om een voorlopige voorziening vragen een uw mediator. Hierbij neemt de rechter een voorlopige beslissing over de zaken waarover jullie in conclaaf liggen. Twijfelen jullie of je een voorlopige voorziening aan kunnen vragen? Neem dan contact met mij op!

Inschrijving burgerlijke stand

Wanneer er een overeenkomst of beschikking is gesteld. Overeenkomst -zonder rechter- of beschikking -via rechter-. Moet deze worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Deze inschrijving moet uiterlijk binnen 3 maanden gebeuren. U hoeft dit in de meeste gevallen niet zelf te doen. Dit doet uw notaris of mediator. De ambtenaar schrijft vervolgens deze ontbinding in, in de registers van de burgerlijke stand.

Beëindiging partnerschap definitief

Vanaf het moment dat de overeenkomst of beschikking officieel is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, is het geregistreerd partnerschap officieel beëindigd. Via uw mediator of notaris krijgt u vervolgens de overeenkomst of beschikking thuisgestuurd. Hiermee is het process vervolgens afgerond.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over ontbinden geregistreerd partnerschap of misschien wel scheiden in amersfoort of omgeving? Ik kan u antwoord geven op deze vragen, neem daarom nu contact met mij op en ik neem deze vragen bij u weg!

Contact

Met mijn ervaring als mediator en in de financiële dienstverlening kan ik u hierbij goed van dienst zijn.