Scheiden van tafel en bed Fiscaal

Fiscaal scheiden van tafel en bed!

RUIM 10 JAAR ERVARING ALS BEMIDDELAAR BIJ SCHEIDEN

Wat Is Scheiden van Tafel en Bed

In principe zijn de gevolgen, van een reguliere scheiding en een scheiding van tafel en bed hetzelfde. Het verschil is dat je bij een scheiding van tafel en bed getrouwd blijft. Dit houdt in dat er dus wel zoals bij een “gewone scheiding” een einde komt aan de huwelijksgoederengemeenschap. Er ontstaat verder ook een alimentatieverplichting en worden de inboedel en ouderdomspensioenen verdeeld. Toch blijft het huwelijk formeel gezien gewoon in stand. 

Waarom Scheiden Van Tafel en Bed, wat zijn de fiscale gevolgen?

Wat veelal voorkomt is dat hiervoor vanuit een bepaalde geloofsovertuiging voor wordt gekozen. Toch merk ik als scheidingsbemiddelaar en financieel adviseur dat het steeds vaker ook gebeurd om financiële en / of fiscale redenen. Ook de zeer korte doorlooptijd van deze manier van scheiden maakt het voor veel mensen toch een interessante optie. Dit is dan ook de veel voorkomende vorm van scheiden die door veel mensen wordt aangevraagd. Om zowel fiscale als om persoonlijke redenen verzorg ik graag de scheiding van tafel en bed. Ook een goede nazorg voor jullie beide behoort tot de standaard bij Scheidingsbemiddeling amersfoort!

Scheiden van tafel en bed. financiële en fiscale redenen:

  • Of jullie nou samenwonen of apart van elkaar. Jullie zijn en blijven fiscaal partner zolang jullie getrouwd zijn verandert hier niets in. Bij een scheiding van tafel en bed komt hier voorgoed een einde aan, dit kan in sommige gevallen flinke fiscale voordelen opleveren. Dit terwijl jullie wel gewoon getrouwd blijven. Een aantal voordelen hiervan zijn zaken als heffingskortingen of alleenstaande ouderenkorting. 

  • De pensioenrechten zouden nu al verdeeld kunnen worden. Ook kan het op “op naam staande” lijfrente polissen worden verdeeld. Dit kan zonder fiscale gevolgen. Ik heb als financieel adviseur en scheidingsbemiddelaar ruime kennis kan hier vakkundig over geven. Ik zal jullie hierover informeren.

  • De overwaarde van één van de woningen uit het huwelijk kan worden verdeeld door een extra hypotheek. Hiervan is de hypotheekrente vervolgens aftrekbaar. Als de uitbetaling van die overwaarde om wat voor reden dan ook niet op andere manier niet beschikbaar is.

  • Soms scheid men ook van “tafel en bed” terwijl men vervolgens wel gewoon blijft samenwonen. Dit kan als reden hebben dat de schulden die door 1 van de partners wordt gemaakt niet op de ander te verhalen vallen. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de start van een eigen bedrijf, maar ook met simpelweg slechte gewoonten natuurlijk. Door de scheiding van tafel en bed staan jullie fiscaal volledig los van elkaar. Samen met mij worden de korte en lange termijn voor en nadelen besproken.

Scheiding van tafel en bed de gevolgen

Ook een scheiding van tafel en bed moet via een officiële procedure via de rechtbank worden geregeld. Dit gedeelte gaat hetzelfde in zijn werking als bij een gewone scheiding. Ook de overige gevolgen zijn hetzelfde als bij een gewone scheiding. Wat wel een ding is om in gedachte te houden is dat je zonder de toestemming van je huidige – ex – partner binnen 3 jaar met een ander kan trouwen. Ook een geregistreerd partnerschap kan niet worden aangegaan binnen die termijn na scheiding van tafel en bed.

KOM MET MIJ IN CONTACT VOOR SCHEIDEN TAFEL EN BED FISCAAL

Snelle procedure

Ik regel deze procedure graag via een versnelde verzoekschriftprocedure. Dit verzoekschrift kan al binnen een week of 2 ingediend door mij bij de rechtbank. Ook omdat er geen convenant hoeft worden ingediend blijven ook de kosten voor de scheiding een stuk lager. Ook regel ik voor je de nodige stukken van de gemeente. Andere benodigde stukken als pensioen formulieren zorgen voor een soepele afronding van de scheiding van tafel en bed, zowel persoonlijk als fiscaal! 

Terwijl de scheiding van tafel en bed geen ‘echte’ echtscheiding is, is de procedure dus grotendeels hetzelfde. Als jullie minderjarige kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Ook dit is iets waarbij ik jullie kan adviseren.

Neem vandaag nog contact met me op om de situatie en mogelijkheden te bespreken!