Ga je op vakantie? Zorg voor toestemming!

Ga je op vakantie? Zorg voor toestemming!

Plannen gemaakt om tijdens de mei vakantie lekker een weekje naar het buitenland te gaan?  Normaal gesproken plan je al een hoop om weg te kunnen, maar wanneer je gescheiden bent, komt daar nog iets meer bij kijken, een aantal praktische zaken waar je als gescheiden ouder rekening mee moet houden.

Wat heb je afgesproken?

Het begint bij goede afspraken maken met je ex. Tijdens de scheiding heb je waarschijnlijk een ouderschapsplan opgesteld. Daarin heb je vastgelegd welke ouder de kinderen op welk moment op vakantie mag meenemen. Als dat niet is vastgelegd destijds, is het een goed idee om ruim van te voren je ex te benaderen om je plannen voor te leggen, om te voorkomen dat hij of zij dezelfde plannen heeft.

Hoe is het gezag verdeeld?

Wil je naar het buitenland met je kinderen, dan kan het maar zo zijn dat je toestemming nodig hebt van je ex-partner. Dit hangt af van de verdeling van het ouderlijk gezag. Ben jij de enige gezaghebber, dan hoeft het niet. Ligt het gezag bij de ex-partner of bij jullie beide, dan heb je schriftelijk toestemming nodig om het buitenland te kunnen betreden.

Dit kan overigens vrij eenvoudig met een toestemmingsformulier, dat door beide ouders moet worden ingevuld en ondertekend. Wanneer je ex-partner dit weigert, dan kun je dit alsnog via de rechter afdwingen. Zaak is wel dat je hier dus vroeg mee begint, want een rechter doet dit niet in één dag.

Wat moet je meenemen?

Mag en kun je eindelijk weg, dan moet je niet vergeten de juiste documentatie mee te nemen. Het lijkt veel, maar door het verhoogd aantal kinderontvoeringen naar het buitenland de afgelopen jaren, is de controle veel strenger. Dit is wat je mee moet nemen:

  • Het toestemmingsformulier, ingevuld en ondertekend.
  • Een kopie van het paspoort van de ex-partner die toestemming gaf
  • Je eigen paspoort en die van je kinderen
  • Een gemeentelijk uittreksel uit de Basisregistratie Personen van de kinderen
  • Een uittreksel uit het gezagsregister (te verkrijgen via de rechtbank)
  • Indien aanwezig de uitspraak van de rechter over het gezag en omgang
  • Het ouderschapsplan

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Hulp nodig?

Wil je meer informatie, heb je vragen of bemiddeling nodig? Neem dan contact met me op. In ieder geval een fijne vakantie!