Hoe werkt het ouderschapsplan precies?

Hoe werkt het ouderschapsplan precies?

Wanneer u en uw partner gaan scheiden en samen kinderen hebben, dan zal er voor de kinderen uiteraard ook het één en ander geregeld moeten worden. Gaan de kinderen bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte bij de moeder wonen en komen ze één keer in de twee weken een weekend bij de vader, of doen jullie het juist andersom. Ook co-ouderschap is een manier om de (gedeelde) zorg voor de kinderen op u te nemen. Bij co-ouderschap blijven de kinderen de ene week bij u en de andere week bij uw ex-partner. Welke manier u ook kiest, er moet sowieso een ouderschapsplan worden samengesteld.

Waarom een ouderschapsplan samenstellen?

Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheiden afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Wanneer jullie dus kinderen hebben van boven de 18 jaar oud, dan hoeft daar geen ouderschapsplan voor worden samengesteld. Het doel van het opstellen van een ouderschapsplan is dat ouders al in een vroeg stadium gaan nadenken over de consequenties van de scheiding voor de kinderen. Het ouderschapsplan verplicht ouders om goede afspraken te maken, voor nu en voor de toekomst. Het is dus vooral een regeling die er voor zorgt dat zaken rondom de kinderen goed worden geregeld; voor de bestwil van de kinderen zelf.

Wat staat er in het ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan komen afspraken te staan die gaan over de minderjarige kinderen. In principe mogen jullie de inhoud van het ouderschapsplan zelf samenstellen, maar uiteraard moeten daar wel de volgende zaken in naar voren komen:

  • Hoe overleggen jullie over zaken die te maken hebben met de kinderen?
  • Hoe verdelen jullie de zorg- en opvoedingstaken?
  • Hoe verdelen jullie de kosten rondom de verzorging van jullie kinderen?
  • Hoe regelen jullie de omgang met het kind?
  • hoe gaan jullie elkaar informeren over bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom jullie kinderen?

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Heeft u vragen?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.