Scheiden in het buitenland: wetgeving en obstakels

Scheiden in het buitenland: wetgeving en obstakels

De laatste jaren vertrekken veel gezinnen uit Nederland naar een ander land omdat een van de partners (meestal de man) daar een nieuwe baan heeft gevonden. De stemming van dit soort expatgezinnen is in het begin vaak positief, maar het vrolijke gevoel kan snel omslaan wanneer een van de partners zich full time op zijn nieuwe baan stort. De aandacht voor het gezin wordt dan vaak steeds minder, met in het slechtste geval een scheiding tot gevolg. Wat veel mensen niet weten, is dat scheiden is het buitenland een lastig proces is.

Consequenties van een expatscheiding

Nederlandse expatgezinnen die naar het buitenland vertrekken, zijn vaak niet goed op de hoogte van de consequenties die een zogeheten expatscheiding met zich meebrengt. Vaak weten mensen niet dat de huwelijkse voorwaarden, die in Nederland zijn opgesteld, vaak niet worden erkend door de rechters in het buitenland. Expatpartners die kinderen hebben, kunnen te maken krijgen met meerdere problemen tegelijk. In veel landen bestaat er namelijk geen recht op alimentatie. Daarnaast wordt er anders omgesprongen met bijvoorbeeld het vermogensrecht.

Expatgezinnen vast in een vreemd land

De Nederlanderse rechter heeft in het buitenland geen zeggenschap, waardoor veel expatouders met hun kinderen vastzitten in een vreemd land. Omdat de expatvrouw vaak eenzaam is wil ze met haar kinderen terug naar Nederland. Echter wordt een verzoek om terug te verhuizen in veel gevallen door de buitenlandse rechter geweigerd, omdat de kinderen niet in Nederland, maar in het nieuwe land zijn geboren. Veel Nederlandse expatgezinnen zitten hierdoor gevangen in het buitenland.

Wilt u aan een buitenlands expatavontuur beginnen, wees dan bewust van de eventuele gevolgen. De druk op de kostwinner is groot en de partner die niet werkt, voelt zich al snel eenzaam. Om vervelde situaties voor uw partner, kinderen en uzelf te voorkomen, is het belangrijk om goed geïnformeerd naar het buitenland te vertrekken.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Vragen over scheiden in het buitenland?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.