Wat staat er eigenlijk in het echtscheidingsconvenant?

Wat staat er eigenlijk in het echtscheidingsconvenant?

Wanneer u gaat scheiden, bent u verplicht een echtscheidingsconvenant op te stellen. Het convenant is een document waarin u alle afspraken met betrekking tot te scheiding goed vastlegt. Dit document moet vervolgens met een verzoekschrift bij de rechter worden ingediend. Het is dus erg belangrijk dat u relevante afspraken goed vastlegt en er ook goed over nadenkt.

Over het echtscheidingsconvenant

Het convenant is feitelijk dus een document waarin alle relevante afspraken met betrekking tot de scheiding zijn vastgelegd en dat samen met het verzoekschrift bij de rechter wordt ingediend. Het verzoekschrift bevat uiteraard het verzoek om het huwelijk te ontbinden. Het echtscheidingsconvenant zelf ziet er inhoudelijk bij iedereen anders uit. In een echtscheidingsconvenant is het verstandig de volgende zaken in mee te nemen:

  • Hoogte kinderalimentatie
  • Hoogte partneralimentatie
  • Verdelen (koop)-huis
  • Pensioenverdeling
  • Verdeling van schulden en spaargeld
  • Belastingrechten en -plichten
  • Verdeling van de inboedel

De afspraken over de verdeling van woning, schulden en inboedel kunnen uitgevoerd worden op het moment dat het echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank.

Opstellen van het echtscheidingsconvenant

Een familiemediator kan helpen bij het opstellen van zo’n echtscheidingsconvenant. Wij brengen alles ter sprake en kunnen ook een berekening uitvoeren wat betreft de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Het is altijd verstandig een echtscheidingsconvenant goed op te stellen, omdat u zo in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan. Denk aan vergeten schulden of een partner die ineens de hoogte van de alimentatie aanpast.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Heeft u vragen?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.